Toti cei mai bogati oameni din lume au doua trasaturi comune de construire a bogatiei: toti investesc in afaceri sau au construit companii care au ajuns sa valorizeze miliarde sau trilioane de dolari si au beneficiat de trecerea timpului si de efectul dobanzii compuse.
Acesti oameni sunt fondatori, lideri, vizionari si inovatori, fiecare cu o poveste unica in spatele succesului lor, care le-a permis sa adune cantitati mari de bogatie. Iata o privire mai atenta asupra modului in care cei mai bogati 15 oameni din lume au ajuns acolo unde sunt. Citeste in continuare si afla cine sunt cei mai bogati oameni din lume.
Top cei mai bogati oameni din lume
Elon Musk

Elon Musk este cel mai bogat om de pe planeta si si-a acumulat o mare parte din avere dupa ce a fondat Tesla. Cu toate acestea, Musk a fost mult timp ocupat cu alte cateva companii bine-cunoscute si isi are radacinile intr-un grup cunoscut sub numele de ,,PayPal”. Acesta a constat din antreprenori in serie si investitori care au alcatuit compania PayPal, care au avut, de asemenea, un succes extrem de mare in sine. Averea sa neta este de 302,1 miliarde de dolari.
Bernard Arnault
Bernard Arnault si-a strans averea in industria bunurilor de lux detinand marci de renume mondial, cum ar fi Louis Vuitton si Christian Dior. Vizand populatia bogata si mentinand o participatie de 47% in compania sa, LVMH, el si-a urcat drumul spre varful lantului alimentar la fel ca multi altii de pe aceasta lista. Imperiul modei de lux al lui Arnault cuprinde peste 70 de marci, pe care le gestioneaza impreuna cu cei trei frati ai sai. Incepand cu ianuarie 2021, Tiffany & Co. a fost adaugata la panel pentru 15,8 miliarde de dolari, care este estimata a fi cea mai mare achizitie din toate timpurile in moda de lux. Nu se limiteaza doar la moda, Arnault detine, de asemenea, mai multe hoteluri de lux si linii de croaziera care au adaugat bogatia sa de-a lungul anilor.
Jeff Bezos

La 30 de ani, Jeff Bezos a parasit industria financiara pentru a incepe o afacere pe care multi o considerau nebuneasca – cumparand si vanzand carti online. Aceasta companie este cunoscuta astazi ca Amazon si este evaluata in prezent la peste 1 trilion de dolari. Bezos este creditat pentru pionierul peisajului comertului electronic, care a devenit una dintre cele mai mari industrii din lume. Creatia sa nu a deranjat doar librariile, ci a perturbat comerciantii traditionali pe mai multe fronturi. El a transformat Amazon intr-o platforma in care cumparatorii pot cumpara si vinde aproape orice si a dezvoltat una dintre cele mai sofisticate companii de logistica din lume. Nu s-a oprit aici, Amazon a crescut pentru a include Amazon Prime Video si Amazon Web Services (AWS), iar acum este cel mai mare furnizor de servicii cloud din lume.
Bill Gates
Bill Gates a fost un copil expert in tehnologie, care a conceput primul sau program software la varsta de 13 ani. Ceea ce nu se stia atunci era ca va deveni co-fondator al Microsoft, cea mai mare companie de software pentru computer din lume. Microsoft a fost fondata pentru prima data in 1975, dar Gates a decis sa renunte la functia de CEO in 2000. El si-a mentinut un rol activ in companie de-a lungul anilor, totusi, pe masura ce Microsoft si-a continuat expansiunea in sectoarele de calcul, software si jocuri, compania cumparand Activision Blizzard intr-o afacere evaluata la 68,7 miliarde de dolari. Mai recent, Gates a renuntat la toate atributiile la Microsoft pentru a se concentra pe filantropie prin Fundatia Bill si Melinda Gates.
Gautam Adani

Gautam Adani este cea mai bogata persoana din India si ADN-ul sau antreprenorial vine direct de la tatal sau, care detinea o afacere cu textile. In ciuda oportunitatii de a mosteni, Adani nu era interesat de afacere si a decis sa-si urmeze propriile ambitii de a obtine o mare bogatie. La scurt timp dupa ce a plecat de acasa, Adani a intrat in industria diamantelor, ceea ce l-a vazut ridicand rapid la statutul de milionar. La dobandirea acestei averi, a fondat Adani Enterprises, un conglomerat care acum supravegheaza mai multe afaceri din sectoare precum energie, transport, minerit, infrastructura, logistica si bunuri de larg consum. Datorita cresterii economice a Indiei, succesul bursier al lui Adani si investitiile recente in energie verde au adaugat mai mult de 40 de miliarde de dolari la valoarea sa neta in 2021.
Warren Buffett
Supranumit ,,Oracolul din Omaha”, Warren Buffett este considerat cel mai mare investitor al tuturor timpurilor. Holdingul sau, Berkshire Hathaway, gestioneaza un portofoliu de investitii, inclusiv pozitii mari in actiuni Apple, precum si alte cateva actiuni bancare. Buffett a vorbit de mult despre beneficiile dobanzii compuse care l-au ajutat sa-si acumuleze averea. Chiar daca continua sa lucreze in favoarea lui, Buffett s-a angajat sa dea 99% din averea sa unor fundatii de caritate si cauze filantropice in ultimii sai ani si a donat deja 41 de miliarde de dolari. In ciuda averii sale vaste, Buffett nu locuieste intr-un conac de mai multe milioane de dolari. In schimb, el inca locuieste in aceeasi casa din Omaha pe care a cumparat-o in 1958 pentru doar 31.500 de dolari.
Larry Ellison

La fel ca multi altii de pe aceasta lista, Larry Ellison isi poate atribui marea avere ascensiunii tehnologiei. Dupa ce a fondat Oracle in 1977, dupa ce a abandonat facultatea, a crescut compania din faza de pornire la una dintre cele mai mari companii de software si baze de date din lume. Oracle este evaluat acum la doar 200 de miliarde de dolari, iar Ellison a pastrat pana in prezent o participatie de peste 40%. Ellison si-a facut propria avere, dar datorita investitiilor substantiale pe care le-a facut in Tesla inainte de ascensiunea sa fulgeratoare, a generat un castig net de peste 1.000% din capitalul sau. S-a alaturat consiliului de administratie al Tesla in 2018 si inca detine aproximativ 1,6% din totalul actiunilor in circulatie ale Tesla.
Larry Page
Larry Page a co-fondat Google in 1998 si a fost CEO pana in 2001. S-a intors ca CEO din 2011 pana in 2015 si ramane membru al consiliului de administratie acolo, cu o actiune majoritara. In prezent, Google s-a mutat sub umbrela Alphabet, holdingul conglomerat tehnologic care detine YouTube, Google Play, Android, Fitbit, Mandiant, Looker si Nest. Google si-a construit mai intai motorul de cautare, dar si-a redefinit tehnologia in mod repetat, odata cu evolutia cartografierii si traducerii GPS. Acest lucru, la randul sau, a condus la crearea uneia dintre cele mai mari platforme de publicitate din lume – spre norocul lui Page. Numai anul trecut, Google a generat venituri totale din reclame de 209,49 miliarde USD.
Serghei Brin

Sergey Brin, impreuna cu Larry Page, au fondat Google. Asa ca nu este de mirare ca a ajuns si el pe lista celor mai bogati oameni din lume. Cei doi s-au intalnit la Universitatea Stanford inainte de a-si incepe afacerea si, la fel ca si Page, Brin continua sa detina un rol activ ca membru al consiliului de administratie cu o miza similara. Mai recent, Brin a infiintat Bayshore Capital Management in Singapore, o regiune pregatita pentru investitii cu legislatie fiscala favorabila, pentru a-si gestiona averea.
Steve Ballmer
Steve Ballmer a fost un prieten de facultate cu Bill Gates la Harvard College. Ballmer a parasit ulterior facultatea pentru a i se alatura la Microsoft ca manager de afaceri initial cu un salariu de 50.000 de dolari. Cand Gates a decis mai tarziu sa demisioneze din functia de CEO, Ballmer a fost un inlocuitor natural. El a continuat sa lucreze la divizia de jocuri a Microsoft odata cu lansarea consolei Xbox, a tabletelor mobile si a afacerii de cautare si publicitate a Bing. El a supravegheat, de asemenea, achizitia Skype in 2011. In timpul mandatului sau indelungat, Ballmer a achizitionat o actiune considerabila in Microsoft si s-a considerat a fi cel mai mare actionar individual al companiei pentru o perioada. Dupa ce a parasit Microsoft in 2014, Ballmer a cumparat echipa de baschet Los Angeles Clippers intr-o afacere evaluata la 2 miliarde de dolari.
Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, fondatorul asediat al Facebook, valoreaza 117 miliarde de dolari. Zuckerberg si-a dezvoltat dragostea pentru programare de la o varsta frageda, iar versiunea sa timpurie a Facebook, pe cand era inca student la Harvard in 2002, a fost de fapt un efort superficial: fostul sau coleg de camera i-a dezvaluit lui Haaretz : ,,Am avut carti numite Face Books, care includeau numele si imaginile tuturor celor care locuiau in caminele studentesti. La inceput, a construit un site si a plasat doua poze sau poze cu doi barbati si doua femei. Vizitatorii site-ului trebuiau sa aleaga cine era ,,mai sexy” si in functie de voturi ar exista un clasament.” Site-ul a fost dat jos rapid dupa plangeri de la studenti si personal deopotriva, dar ideea retelei de socializare a luat nastere.
Françoise Bettencourt Meyers
Francoise Bettencourt Meyers este cea mai bogata femeie din lume datorita mostenirii unei tone de bogatii de la generatiile anterioare ale familiei ei: bunicul ei a fondat gigantul cosmetic L’Oreal, al carui presedinte este Bettencourt Meyers si familia ei detin o treime din actiunile L’Oreal. Bettencourt Meyers a fost implicata in ani de litigii dupa ce mama ei, Liliane Bettencourt, l-a facut pe scriitorul si fotograful francez Francois-Marie Banier unicul ei mostenitor dupa doua spitalizari, cu exceptia actiunilor L’Oreal ale familiei, care ar fi revenit fiicei si nepotilor ei.
Zhong Shanshan

Shanshan a fondat apa imbuteliata Nongfu Spring in 1996, cand apa distilata era cea mai vanduta in China. Nongfu Spring a anuntat ca marca lasa minerale in apa, sustinand beneficiile pentru sanatate din acest lucru (desi aceste beneficii pot fi destul de dubioase). Averea lui Shanshan a crescut exponential cand compania a devenit publica in septembrie 2020. In aceeasi luna, el detinea un pachet de 75% din Beijing Wantai Biological Pharmacy, care a devenit publica in aprilie 2020, la inceputul pandemiei de COVID-19. Iti poti imagina cat de profitabil a fost asta pentru el!
Carlos Slim
Carlos Slim, nascut Carlos Slim Helu, a inceput sa investeasca la doar 11 ani, similar cu Buffett. A invatat dedesubturile afacerii de la tatal sau la o varsta frageda si a lucrat pentru afacerea tatalui sau cand era adolescent. A studiat programarea liniara, care foloseste modele matematice pentru a prezice cele mai bune rezultate si rezultate posibile, pe care le atribuie o mare parte din succesul sau ca comerciant de actiuni dupa facultate, si a inceput o firma de brokeraj in 1965. In acelasi an, a achizitionat Jarritos del Compania de bauturi Sur, care a fost o afacere profitabila pentru el de atunci.
Amancio Ortega

Amancio Ortega este fondatorul Zara, iar brandul i-a facut multi bani de-a lungul anilor. El si sotia sa au deschis primul magazin Zara in 1975, extinzandu-se in cele din urma pentru a crea Inditex Fashion Group, o companie-umbrela de 6.000 de magazine si marci de moda. Ortega detinea un pachet de 59,29% din Inditex cand era presedinte si a retras un om foarte bogat in 2011. Numai portofoliul sau imobiliar valoreaza 17,2 miliarde de dolari.
Changpeng „CZ” Zhao
Changpeng ,,CZ” Zhao a devenit unul dintre cei mai bogati oameni de pe planeta datorita criptomonedei sale Binance. Zhao a parcurs un drum lung: era fiul de imigranti si a lucrat anterior la McDonald’s pentru a-si ajuta familia sa-si faca rost de bani. Un purtator de cuvant al lui Zhao a declarat pentru CNN Business: ,,CZ intentioneaza sa ofere cea mai mare parte a averii sale, chiar si 99% din avere, la fel ca alti antreprenori si fondatori”. Potrivit unui blog Binance, Zhao ,,a aflat despre bitcoin in 2013 in timpul unui joc de poker, dupa care a decis sa faca all-in pe cripto, dedicandu-si viata acestuia. Si-a vandut chiar apartamentul pentru a cumpara bitcoin.”