Uneori, cel mai greu lucru in a economisi bani este abia inceputul. Acest ghid pas cu pas te poate ajuta sa dezvolti o strategie simpla si realista, astfel incat sa poti economisi pentru toate obiectivele pe termen scurt si lung. Cand vine vorba de economisirea banilor, micile modificari se pot intampla rapid. Ajustarea catorva obiceiuri zilnice, reducerea facturilor lunare si utilizarea instrumentelor care automatizeaza economiile pot avea un impact major asupra bugetului tau.

Desi nu ai control asupra economiei, ai control asupra bugetului tau. Economisirea este mai usoara atunci cand ai un plan – urmeaza acesti pasi pentru a crea unul. Economiseste pe termen lung cumparand inteligent, grupand servicii, anuland abonamente si multe altele. Vezi mai jos 21 de trucuri simple care te vor ajuta sa economisesti bani rapid si eficient.

Inregistreaza-ti cheltuielile

Primul pas pentru a incepe sa economisesti este sa-ti dai seama cat cheltui. Urmareste toate cheltuielile, adica fiecare cafea, obiect de uz casnic si bacsis, precum si facturile lunare obisnuite. Inregistreaza-ti cheltuielile cu un creion si hartie, o simpla foaie de calcul sau o aplicatie sau un instrument de urmarire a cheltuielilor online gratuit. Odata ce ai datele tale organizate, cum ar fi benzina, alimente si credit ipotecar, poti calcula cat cheltui pe luna. Foloseste cardul de credit si extrasele bancare pentru a te asigura ca ai inclus totul.

Include economiile in buget

Acum ca stii ce cheltui intr-o luna, poti incepe sa creezi un buget. Bugetul tau ar trebui sa arate care sunt cheltuielile tale. in raport cu venitul tau astfel incat sa-ti poti planifica cheltuielile si sa limitezi cheltuielile excesive. Asigura-te ca ai luat in considerare cheltuielile care apar in mod regulat, dar nu in fiecare luna, cum ar fi intretinerea masinii. Include o categorie de economii in bugetul tau si urmarestesa economisesti o suma care initial ti se pare confortabila. Planifica in cele din urma sa-ti cresti economiile cu pana la 15 pana la 20% din venit.

Gaseste modalitati de a reduce cheltuielile

Daca nu poti economisi atat de mult pe cat doresti, ar putea fi timpul sa reduci cheltuielile. Identifica elementele neesentiale, cum ar fi divertismentul si mesele in oras, pentru care poti cheltui mai putin. Cauta modalitati de a economisi din cheltuielile lunare fixe, cum ar fi asigurarea auto sau abonamentul de telefonie mobila.

Stabileste obiective de economii

Una dintre cele mai bune moduri de a economisi bani este stabilirea unui obiectiv. Incepe prin a te gandi pentru ce ai putea dori sa economisesti – atat pe termen scurt (unul pana la trei ani), cat si pe termen lung (patru sau mai multi ani). Apoi estimeaza de cati bani vei avea nevoie si cat timp poate dura sa-i economisesti.

Automatizeaza transferurile

Prin configurarea transferurilor automate din contul tau curent in contul tau de economii in fiecare luna, banii se vor acumula in timp fara nicio munca suplimentara din partea ta. Aceasta tehnica poate fi utila in special atunci cand conturile tale de economii sunt dedicate unor obiective specifice, cum ar fi infiintarea unui fond de urgenta sau plecarea intr-o vacanta. In acest fel, nu trebuie sa pierzi timp sau energie gandindu-te la efectuarea unui transfer.

Pregateste-te pentru cumparaturi

O mica munca inainte de a merge la magazin te poate ajuta in mare masura sa economisesti bani pe produse alimentare. Verifica camara si fa o lista de cumparaturi pentru a evita sa cumperi impulsiv ceva de care nu ai nevoie. Afla cum sa obtii cupoane si sa te inscrii in programe de loialitate pentru a-ti maximiza economiile pe masura ce faci cumparaturi. In schimbul impartasirii numarului de telefon sau a adresei de e-mail, programul de fidelitate al magazinului local ar putea oferi reduceri suplimentare.

Reduce costurile masinei

Refinantarea imprumutului auto si profitarea de rate mai mici ale dobanzilor iti pot economisi considerabil pe durata imprumutului. Cumparaturile regulate pentru asigurarea auto te pot ajuta, de asemenea, sa reduci costurile, in comparatie cu simpla reinnoire automata a politei tale actuale. Poti reduce costurile curente de intretinere a masinii conducand mai putin, eliminand obiectele grele din portbagaj si evitand accelerarea rapida inutila.

Stabileste prioritatile financiare

Dupa cheltuielile si veniturile tale, este posibil ca obiectivele tale sa aiba cel mai mare impact asupra modului in care iti aloci economiile. De exemplu, daca stii ca va trebui sa-ti inlocuiesti masina in viitorul apropiat, poti incepe sa pui bani deoparte pentru una acum. Dar asigura-te ca-ti amintesti obiectivele pe termen lung – este important ca planificarea pensionarii sa nu treaca in spatele nevoilor pe termen mai scurt.

Reduce factura la curent

Modificarile mari si mici ale consumului de energie te pot ajuta sa economisesti sute anual la factura la electricitate. Ia in considerare astuparea oricaror scurgeri de izolatie din casa ta, folosirea prizei de alimentare inteligente, inlocuirea cu aparate mai eficiente din punct de vedere energetic si trecerea la un termostat inteligent. Chiar si scaderile incrementale ale consumului lunar de energie electrica pot aduce economii mari pe termen lung.

Anuleaza abonamentele inutile

Scoate optiunea de reinnoire automata pentru orice abonamente pe care nu-l utilizezi in mod regulat. Este posibil sa platesti chiar pentru abonamentele pe care nu le mai folosesti sau de care nu mai ai nevoie. Examinarea cu atentie a cardului de credit sau a extrasului bancar te poate ajuta sa semnalezi orice cheltuieli recurente pe care le poti elimina. Si evita sa te inscrii pentru perioada gratuita care necesita informatii de plata sau, cel putin, fa o notita sau seteaza un memento din calendar pentru a anula inainte de incheierea perioadei gratuite.

Plateste datoria cu dobanda mare

Platile datoriilor pot fi o povara uriasa pentru bugetul tau general. Daca poti achita mai rapid datoria cu dobanda mare prin plati suplimentare folosind metodele avalansa, vei economisi din dobanda totala platita si te vei elibera mai repede de aceasta povara. Apoi, incepe sa pui banii in economii.

Pastreaza economiile intr-un cont de economii

Pe masura ce-ti indeplinesti obiectivele financiare, asigura-te ca pui fondurile acumulate intr-un cont de economii online cu randament ridicat pentru a-ti maximiza banii. Unele dintre cele mai bune conturi online platesc dobanzi mai mari decat cele de la marile banci traditionale.

Cumpara cu numerar

Iti poti pacali creierul sa economiseasca bani de fiecare data cand mergi la magazin, folosind numerar in loc de cardul de credit pentru a face o achizitie. Indiferent de numerar pe care il ai, este limita ta de cheltuieli. Este prea usor sa pierzi din vedere limitele cu un card de credit.

Vinde lucrurile nefolosite

Vinde rapid lucrurile de care nu ai nevoie pentru un surplus de numerar. Uita-te in dulap, garaj sau spatiul de depozitare pentru a gasi rochia sau inelul sau cizmele de drumetie pe care nu le mai porti. Apoi, scrie o postare despre articol(ele) si vinde-le, de exemplu, pe eBay sau Nextdoor. De asemenea, ai putea sa te indrepti la magazinul local de second hand pentru a vinde articole pe care nu le mai folosesti.

Elimina obiceiul de a cheltui zilnic

Probabil ca exista un singur rasfat sau comoditate pentru care platesti zilnic sau in mod regulat, fara de care poti trai (sau sa te rasfati mai rar). In timp, s-ar putea sa te obisnuiesti sa sari peste acest lucru si nu va mai fi un obicei.

Alege instrumentele potrivite

Exista multe conturi de economii si investitii potrivite pentru obiective pe termen scurt si lung. Si nu trebuie sa alegi doar unul. Priveste cu atentie toate optiunile si ia in considerare minimele de echilibru, comisioanele, ratele dobanzii, riscul si cat de curand vei avea nevoie de bani, astfel incat sa poti alege mixul care te va ajuta sa economisesti cel mai bine pentru obiectivele tale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here