S-ar putea sa te intrebi, ,,deci ce este freelancing?” Freelancing inseamna sa lucrezi ca o companie independenta, mai degraba decat sa fii angajat de altcineva. Freelancerii sunt lucratori independenti si adesea numiti contractori independenti. Freelancerii sunt angajati de alte companii pe norma partiala sau pe termen scurt, dar nu primesc aceeasi compensatie ca angajatii cu norma intreaga si nu au acelasi nivel de angajament fata de orice companie anume.

Indiferent daca vrei sa fii propriul tau sef, sa testezi o noua cariera sau sa ai un job secundar care se concentreaza pe proiectul tau pasional, freelancing-ul poate fi calea de urmat. Si, daca decizi sa urmezi o munca independenta, nu ai fi singur. Citeste mai jos despre freelancing si joburile pe care le poti avea ca freelancer.

Freelancer Romania

Freelancing-ul poate fi o buna oportunitate de a castiga bani, mai ales pentru cei care calatoresc sau care decid sa se stabileasca intr-o tara straina. Romania nu face nicio diferenta. Iata o scurta descriere a oportunitatilor de liber profesionist si a reglementarilor fiscale pentru aceste activitati, aplicabile si strainilor.

Angajarea pe cont propriu este din ce in ce mai comuna in zilele noastre, iar dezvoltarea masiva a tehnologiei le permite oamenilor sa faca multe dintre locurile de munca care necesitau prezenta la birou sau care nici macar nu existau acum 10 sau 15 ani.

Lucrul ca freelancer in Romania poate fi o modalitate de a castiga bani la fel de bun ca orice alt job. Unii spun chiar ca castigurile lunare sunt mai bune decat un loc de munca traditional. Site-urile dedicate acestui tip de activitate sunt pline de anunturi de angajare, iar beneficiile sunt multiple.

A fi propriul tau sef si sa ai un echilibru mai bun dintre viata si munca este in fruntea listei pentru freelanceri. Intrucat joburile de freelancer sunt in general creative, ele implica programe auto-create, in functie de timpul sau inspiratia freelancerului.

Munca de freelancer nu implica granite geografice, asa ca cei care desfasoara activitati independente pot alege joburi locale sau internationale. Deci, oportunitatile de angajare se inmultesc, la fel si potentialele surse de venit.

Legislatia romana nu are o categorie aparte pentru contribuabili numiti liber profesionisti, prin urmare nivelul contributiilor sociale si fiscale este acelasi. Freelancerii trebuie sa completeze aceleasi declaratii fiscale ca toti ceilalti. Dar in functie de activitatea lor, munca lor poate fi reglementata de mai multe tipuri de contracte.

Intrucat Romania este tara membra a UE, cetatenii din alte state membre au mult mai putine reguli de respectat in Romania atunci cand doresc sa lucreze, deoarece nu au nevoie de viza, pasaport pentru a intra in tara si nici permis de munca.

Pentru a infiinta un PFA in Romania, trebuie mai intai sa fii inregistrat fiscal in Romania, precum si sa faci dovada fie de proprietate, fie de inchiriere a sediului profesional. Majoritatea strainilor din Romania care aleg sa deschida un PFA au si rezidenta in Romania si act de identitate local. Pentru infiintare, autoritatile solicita si dovada expertizei profesionale in domeniile pe care le-ar lucra PFA, iar documentele furnizate trebuie sa fie recunoscute de Ministerul Educatiei din Romania. In timp ce detii un PFA, se pot angaja chiar si pana la trei persoane. Intrucat procesul de inregistrare poate fi mai degraba beaurocratic in Romania, multi aleg sa-l organizeze cu ajutorul unei firme de avocatura sau a unui contabil.

Freelancer ce inseamna

In esenta, un job independent este unul in care o persoana lucreaza pentru ea insasi, mai degraba decat pentru o companie. In timp ce liber profesionistii isi asuma munca pe baza de contract pentru companii si organizatii, ei sunt in cele din urma lucratori independenti.

Independentii sunt responsabili pentru tot felul de lucruri pe care angajatii traditionali nu sunt, cum ar fi stabilirea orelor de lucru, tinerea evidentei timpului petrecut pe diferite proiecte, facturarea clientilor si plata propriilor taxe de munca si de afaceri. Independentii nu sunt considerati ,,angajati” de catre companiile pentru care lucreaza, ci mai degraba ,,antreprenori”.

Sensul cuvantului ,,freelancer” este foarte larg. Cand esti in cautarea unui loc de munca independent, exista o serie de termeni diferiti de care trebuie sa fii constient. Acestea te pot ajuta sa gasesti locuri de munca libere profesioniste si sunt, de asemenea, utile atunci cand te descrii pe tine si munca pe care o faci potentialilor clienti.

Joburi freelancer

Designer web sau dezvoltator web

Fiecare afacere are nevoie de un site web, iar designerii web buni sunt in mare cautare. Designerii web lucreaza cu companii si persoane pentru a planifica, proiecta si codifica site-uri web pentru toate tipurile de nise din industrie. Daca ai ceva experienta cu WordPress sau Joomla, exista o multime de lucru de gasit pe platforme freelance precum Fiverr sau UpWork. Dar daca ai abilitati avansate, ar trebui sa verifici Toptal. Pentru a fi listat pe Toptal, va trebui sa treci printr-un proces de screening destul de strict, dar plata este mult mai mare, iar clientii tind sa fie de profil inalt.

Designer grafic

Designul grafic este o abilitate solida care poate fi comercializata. Se aplica pentru multe aplicatii de afaceri diferite, inclusiv marketing, publicitate, rapoarte, cataloage, brosuri, buletine informative, carti de vizita, site-uri web, ambalaje de produse, semnalizare in aer liber, cabine de expozitii – si lista poate continua. Va trebui sa cunosti Adobe Creative Suite (Photoshop si Illustrator) si sa intelegi concepte de baza precum tehnicile de pre-presare.

Scriitor independent

Exista nenumarate oportunitati pe web pentru a gasi locuri de munca de scris independent. Daca esti bun, rapid si de incredere, nu iti vei dori niciodata sa lucrezi independent si acest lucru este valabil mai ales daca ai experienta in domenii precum tehnologie, marketing, cripto/blockchain sau vanzari. Bineinteles, poti inca sa incerci, chiar daca nu ai abilitati specifice. Atata timp cat esti dispus sa inveti si sa te pricepi la Google, te vei descurca bine.

Editor

Editarea este o activitate independenta destul de buna. Daca ai o stapanire excelenta a limbii engleze, a gramaticii, a ortografiei si a stilului de scriere, vei gasi o multime de articole de verificare si de editare pe care le-au scris alti oameni. Chiar daca scopul tau final este sa obtii joburi de scris independent, editarea este un loc excelent pentru a incepe. Desigur, editarea poate fi mult mai implicata decat simpla copiere. Editorii online au adesea nevoie de editori pentru a coordona lucruri precum carti electronice, reviste si publicatii. Daca ai experienta anterioara sau o diploma de specialitate, cauta potentiali clienti in acele nise.

Contabil/consultant financiar

Expertiza financiara este intotdeauna solicitata. In functie de mediul educational si profesional, s-ar putea sa vezi locuri de munca pentru orice, de la contabilitate zilnica la contabilitate fiscala, contabilitate de afaceri si chiar pozitii fractionate de CFO. Consultanta financiara este o alta potentiala nisa de liber profesionist, mai ales daca ai avut ceva succes sau experienta de lucru cu companii financiare de renume sau ai o specialitate, cum ar fi imobiliare, asigurari sau planificare fiscala.

Specialist in retelele sociale

Toate companiile au nevoie de prezenta online. Dar sa tii pasul cu asta necesita mult timp si nu toate organizatiile au o echipa de marketing interna care sa le ajute sa faca acest lucru. Daca iti cunosti bine platformele de social media, intelege cum sa creezi o postare convingatoare si te bucuri sa vezi roadele eforturilor tale prind viata in fata ochilor tai un loc de munca independent in marketingul social media ar putea fi potrivit pentru tine.

Creator de continut

Continutul este regele, mai ales in lumea noastra obsedata de media. Continutul digital vine sub mai multe forme: bloguri, carti albe, brosuri, buletine informative, reviste, videoclipuri, infografice, postari pe retelele sociale, campanii de e-mail, iar lista poate continua. Dar nu fiecare companie are timpul sau personalul necesar pentru a crea tot continutul de care are nevoie. In calitate de creator de continut independent, vei lucra cu marci pentru a crea diferite tipuri de continut in jurul produselor, serviciilor sau persoanelor pe care apoi le pot folosi online. Nu tot continutul este despre vanzare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here