Urmeaza un interviu de angajare? Esti pregatit? Cea mai buna modalitate de a te pregati pentru un interviu este sa-ti faci timp pentru a revizui cele mai frecvente intrebari de interviu care ti se vor pune cel mai probabil, impreuna cu exemple cu cele mai bune raspunsuri. A sti ce vei spune poate elimina o multime de stres la interviu.
Esti gata sa surprinzi la viitorul interviu de angajare? Una dintre cele mai importante parti ale pregatirii interviului este sa fii pregatit sa raspunzi eficient la intrebarile pe care angajatorii le pun de obicei. Deoarece aceste intrebari de interviu sunt atat de frecvente, managerii de angajare se vor astepta sa le poti raspunde fara probleme si fara ezitare. Vezi mai jos cum sa te pregatesti pentru un interviu de succes.
Replici interviu de angajare
Spune-mi despre tine
Aceasta intrebare pare simpla, asa ca multi oameni nu se pregatesc pentru ea, dar este cruciala. Iata sfatul: nu da istoricul complet de angajare (sau personal). In schimb, ofera o prezentare – una care este concisa si convingatoare si care arata exact de ce esti potrivit pentru job. Vorbeste putin despre rolul tau actual (inclusiv domeniul de aplicare si poate o mare realizare), apoi ofera cateva informatii despre cum ai ajuns acolo si despre experienta pe care o ai, care este relevanta.
Descrie CV-ul tau
La fel ca ,,Spune-mi despre tine”, aceasta intrebare este o deschidere comuna a interviului. Dar, in loc sa-ti incadrezi raspunsul in jurul calitatilor si aptitudinilor care te fac cel mai bun pentru pozitie, raspunsul tau ar trebui sa-ti grupeze calificarile in functie de locurile de munca din trecut si sa-ti spuna povestea carierei. Ai putea alege sa spui aceasta poveste cronologic, mai ales daca exista o anecdota grozava despre ceea ce te-a pus pe aceasta cale. Sau, ca si in ,,Spune-mi despre tine”, poti incepe cu slujba ta actuala, apoi poti vorbi despre ce te-a adus aici si unde vei merge mai departe.
Cum ai auzit despre aceasta pozitie?
O alta intrebare aparent inofensiva la interviu, aceasta este de fapt o oportunitate perfecta de a iesi in evidenta si de a-ti arata pasiunea si legatura cu compania. De exemplu, daca ai aflat despre post printr-un prieten sau contact profesional, lasa numele acelei persoane, apoi spune de ce ai fost atat de entuziasmat de job. Daca ai descoperit compania printr-un eveniment sau articol, spune asta. Chiar daca ai gasit jobul printr-un panou de locuri de munca aleatoriu, impartaseste ceea ce, in mod specific, te-a atras atentia despre rol.
De ce vrei sa lucrezi la aceasta companie?
Atentie la raspunsurile generice! Daca ceea ce spui se poate aplica pentru o multime de alte companii sau daca raspunsul tau te face sa pari ca oricare alti candidati, pierzi o oportunitate de a te evidentia. Se recomanda una dintre cele patru strategii: fa-ti cercetarea si indica ceva care face compania unica si care te atrage cu adevarat; vorbeste despre cum ai vazut cum creste si se schimba compania de cand ai auzit prima data de ea; concentreaza-te pe oportunitatile organizatiei pentru cresterea viitoare si modul in care poti contribui la aceasta; sau impartaseste ceea ce te-a entuziasmat din interactiunile cu angajatii de pana acum. Indiferent de ruta pe care o alegi, asigura-te ca esti precis. Si daca nu-ti poti da seama de ce ai dori sa lucrezi la compania cu care intervievievezi pana cand esti in procesul de angajare? Ar putea fi un steag rosu care va spune ca aceasta pozitie nu este potrivita pentru tine.
Interviu de angajare dialog
La inceputul interviului, scopul tau este sa faci o prima impresie puternica asupra intervievatorului. Vrei sa te prezinti drept politicos, profesionist si constiincios. Desi nu ar trebui sa petreci prea mult timp vorbind despre tine, retine ca intervievatorul tau este o fiinta umana care va aprecia politetea comuna. Pe masura ce interviul continua, principala ta preocupare ar trebui sa fie sa raspunzi atent la intrebarile intervievatorului. Sfarsitul interviului este sansa ta de a pune intrebari, ceea ce este important sa faci pentru a arata un interes real pentru companie. De asemenea, ar trebui sa demonstrezi fluenta sociala incheind interviul cu gratie.
Primul interviu de angajare
Cerceteaza compania
Acorda-ti timp pentru a cerceta compania, astfel incat sa te familiarizezi cu modul in care functioneaza. Exista o multime de informatii despre companie disponibile online. S-ar putea sa fii intrebat ce stii despre organizatie, asa ca consulta sectiunea ,,Despre noi” si ,,Cariere” de pe site-ul web al companiei, daca intervievezi cu un angajator mare. Pentru angajatorii mai mici, revizuieste site-ul lor pentru a-si face o idee despre ce este compania. De asemenea, verifica paginile de pe retelele de socializare pentru a afla focalizarea curenta a companiei.
Afla despre job
Afla cat mai multe despre postul pentru care aplici, apoi intreaba-te: ,,De ce sunt cea mai buna persoana pentru acest rol?” Cunosti pe cineva care lucreaza la companie? Intreaba despre job, despre procesul de interviu si despre companie. Cu cat stii mai multe despre job, cu atat mai usor va fi sa raspunzi la intrebari despre motivul pentru care ai fi potrivit pentru el.
Practica interviul
Examineaza intrebarile si raspunsurile tipice ale interviului, apoi roaga un membru al familiei sau un prieten sa-ti puna cateva intrebari, astfel incat sa-ti poti exersa raspunsurile. De asemenea, poate doresti sa revizui cele mai frecvente zece intrebari de interviu.
Imbraca-te potrivit
Alege o tinuta simpla si adecvata pentru postul pentru care intervievezi. Daca nu esti sigur cu ce sa te imbraci, intreaba un adult al familiei, un profesor sau un consilier de orientare. Arunca o privire si la ce nu ar trebui sa porti la un prim interviu de angajare.
Ghid de interviu pentru angajare
Pregatirea
Inainte de a ajunge la interviu, ar trebui sa cunosti bine tot ceea ce face si tot ceea ce reprezinta compania. Candidatii ar trebui, de asemenea, ,,sa cerceteze compania prin bloguri, publicatii, studii si discutand cu lideri din industrie. Multe companii doresc sa invete cum planuiesti sa ai un impact in rolul pentru care esti intervievat, asa ca o cunoastere de baza solida despre cum functioneaza compania si exact unde poti fi eficient functioneaza in favoarea ta.
Revizuirea CV-ului
CV-ul tau este probabil motivul pentru care managerul de angajare te-a sunat. Desi este posibil sa fi trimis deja o copie digitala impreuna cu cererea ta adu mai multe copii tiparite ale CV-ului tau la interviu. De asemenea, imprima CV-ul pe hartie de calitate, in loc de hartie standard de imprimanta. Fii intotdeauna sincer, concis si nu arata niciodata cu degetul catre angajatori anteriori. ,,Pentru sejururi scurte, asigura-te ca este clar ca motivul pentru care ai parasit compania X dupa o perioada atat de scurta de timp nu este un motiv care se aplica acestui rol.
Pregatirea propriilor intrebari
De asemenea, ar trebui sa pregatesti cateva intrebari pe care sa le pui in timpul interviului. Nu numai ca-ti ofera oportunitatea de a obtine o perspectiva mai profunda asupra companiei, rolului si culturii, dar ii arata managerului de angajare ca esti cu adevarat interesat de organizatie. In timp ce standardul ,,Cum este o zi tipica aici?” si ,,Cum ati descrie cultura companiei dumneavoastra?” sunt bine sa intrebi, te poti evidentia de alti solicitanti punand intrebari unice, perspicace, care in cele din urma intaresc de ce esti cel mai potrivit pentru acest rol.