Ce sunt banii? Cand s-au inventat banii? Cine a inventat banii? Istoria banilor este fascinanta si dateaza de mii de ani. De la primele zile ale trocului pana la primele monede de metal si in cele din urma la primele monede de hartie, banii au avut intotdeauna un impact important asupra modului in care functionam ca societate.
In acest ghid vom intra in detaliu despre istoria banilor si despre modul in care fiintele umane au avansat de la economia barter la un sistem financiar complex cu mai multe forme de moneda. Citeste in continuare si afla mai multe despre istoria banilor din lume si romanesti.
Istoria banilor romanesti

Leul a devenit moneda nationala a Romaniei conform Legii pentru instituirea unui nou sistem monetar si pentru fabricarea monedelor nationale, adoptata in 1867. Statul roman a incredintat Bancii Nationale privilegiul exclusiv de a emite obligatiuni la purtator (bancnote). Din acel moment, istoria leului nu a mai putut fi separata de istoria bancii centrale.
Primele monede romanesti emise au fost monede fractionale din bronz (1, 2, 5 si 10 bani), din argint (50 de bani, 1 leu si 2 lei), precum si ,,poli” de aur a Regelui Carol I. Billete la ordin au fost emise in 1877, avand un design francez si concentrandu-se pe originea latina a poporului roman. Primele bancnote emise de Banca Nationala dupa 1881 au continuat acelasi stil.
Dupa razboi si dupa depasirea efectelor crizei economice mondiale, Romania a trecut printr-o perioada de inflorire economica. Dispunerea bancnotelor a devenit din ce in ce mai bogata si au aparut teme noi; referirile la dinastia romana si la unitatea nationala au devenit din ce in ce mai evidente.
In 1999 a fost lansata prima bancnota de polimer (2000 lei – Eclipsa totala de soare din 11 august 1999 ). Acest material reprezinta cele mai avansate evolutii tehnologice in fabricarea bancnotelor contemporane si prezinta mai multe avantaje fata de hartia traditionala: pot fi incorporate caracteristici de securitate mai ridicate, in timp ce durata de circulatie a bancnotelor este mai lunga (bancnotele sunt de patru ori mai rezistente), acestea sunt mai curat, impermeabil si mai rezistent la bacterii sau alte impuritati, precum si reciclabil.
Istoria banilor in lume

Inainte ca banii sa fie inventati, oamenii faceau troc pentru bunuri si servicii. Abia in urma cu aproximativ 5.000 de ani, poporul mesopotamian a creat sikelul, care este considerat prima forma cunoscuta de moneda. Monedele de aur si argint dateaza din jurul anilor 650-600 i.Hr., cand monedele stampilate au fost folosite pentru plata armatelor. Unele dovezi sugereaza ca monedele de metal pot fi la fel de vechi ca 1250 i.Hr
Cand nu exista moneda, oamenii faceau schimb de bunuri si servicii pentru ceea ce aveau nevoie. Un fermier poate face schimb de animale cu legume, in timp ce altul poate face schimb de forta de munca sau cherestea pentru animale. Aceste tranzactii au fost primele blocuri ale economiei noastre moderne si vor continua sa creeze viitorul banilor pe care lumea le cunoaste astazi.
China

Primii bani metalici dateaza din anul 1000 i.Hr. China. Aceste monede au fost facute din piese stampilate de metal valoros, cum ar fi bronzul si cuprul. Iteratiile timpurii ale monedelor au fost folosite si de grecii antici, incepand cu anul 650 i.Hr. In timp, aceste monede ar evolua pentru a fi facute din argintul si aurul pe care le asociem cu banii astazi. Monedele au reprezentat o piatra de hotar uriasa in istoria banilor, deoarece au fost una dintre primele monede care le-a permis oamenilor sa plateasca in functie de numar (numar de monede) mai degraba decat de greutate.
Monede timpurii
De-a lungul istoriei, au existat o multime de monede diferite folosite in diferite regiuni. In aproximativ 500 i.Hr., primele monede rotunde au fost create si stampilate cu zei si imparati pentru autenticitate. In anul 800 d.Hr., Carol cel Mare a emis banul de argint, care a fost moneda standard in Europa de Vest intre 794 si 1200 d.Hr.
Pana la mijlocul secolului al XIII-lea, silingul si lira s-au folosit pe scara larga pentru a descrie cantitati mai mari de banuti. Pe masura ce valoarea monedei s-a schimbat de-a lungul anilor, crearea unor forme mai mari de moneda a reprezentat o parte importanta a istoriei banilor.
Primii bani de hartie
In timp ce prima moneda de hartie a fost creata in China intre 700 si 800 d.Hr., a trecut mult timp pana cand moneda de hartie sa fie folosita in mod obisnuit. Prima tara care a folosit moneda de hartie a fost China, dar a fost folosita doar pana in 1455. Greutatea mai mica a monedei de hartie a permis comertul international, ceea ce a creat atat probleme — neincredere si razboaie valutare — cat si oportunitati — capacitatea de a face schimb de bunuri noi in locuri noi. Dupa ce China a incetat sa-si foloseasca banii de hartie la mijlocul secolului al XV-lea, monedele au devenit din nou cea mai populara forma de bani din tara si din lume.
Razboaiele valutare
Crearea monedei de hartie ar duce in cele din urma la razboaie valutare, care apar atunci cand liderii diferitelor natiuni incearca sa-si devalorizeze propria moneda. La randul sau, acest lucru creste cererea si ajuta la stimularea economiei lor. Desi acest lucru inca se intampla pe piata valutara de astazi, semnatura unui razboi valutar este faptul ca mai multe natiuni sunt implicate in devalorizarea monedelor altor natiuni. Cu toate acestea, razboaiele valutare pot avea consecinte negative pentru tarile implicate, inclusiv volatilitatea valutara.
Introducerea bancilor
Primele banci au fost infiintate de Imperiul Roman in jurul anului 1800 i.Hr. Aceste banci ofereau imprumuturi si acceptau depozite de la persoane fizice, dar mai tarziu aveau sa dispara odata cu prabusirea imperiului. Pana la inceputul secolului al XIX-lea, bancile au devenit organizatii respectabile in cadrul comunitatilor si au invatat conceptul de rezerve bancare fractionale. Deoarece persoanele fizice nu si-au retras toti banii deodata, bancile au aflat ca pot imprumuta mai multi bani decat aveau de fapt, ceea ce a reprezentat un pas urias in istoria banilor.
Banii moderni
Acum ca ai o mai buna intelegere a istoriei monedei, sa aruncam o privire la modul in care este folosita astazi. Astazi, banii au luat forma tuturor, de la dolarul american la criptomonede precum Bitcoin. Datorita crearii banilor moderni, cumpararea, vanzarea si tranzactionarea este mai usoara decat a fost vreodata.