Intr-o era in care mai mult de 50% dintre intreprinderile mici esueaza in primul lor an, a avea un plan de afaceri clar, definit si bine gandit este un prim pas crucial pentru infiintarea unei afaceri pentru succes pe termen lung. Planul de afaceri este indiscutabil o componenta critica pentru a declansa orice companie. Este cheia pentru asigurarea finantarii, documentarea modelului tau de afaceri, conturarea proiectiilor tale financiare si transformarea acelui nod de idee de afaceri intr-o realitate.

Planurile de afaceri sunt un instrument necesar pentru toti antreprenorii, proprietarii de afaceri, dobanditorii de afaceri si chiar studentii scolilor de afaceri. Dar… ce este mai exact un plan de afaceri? Citeste in continuare si afla ce este un plan de afaceri si cum sa-l faci pentru a face profit cat mai mare din afacerea ta.

Plan de afaceri model

Plan de dezvoltare

Planul de dezvoltare detaliaza fiecare pas din procesul de aducere pe piata a produsului sau serviciului tau. Doresti sa subliniezi riscurile si protocoalele pe care le i-ai pentru a demonstra investitorilor ca ai examinat toate datoriile potentiale si ca afacerea ta este bine pozitionata pentru succes. De exemplu, daca lucratorii sunt expusi la materiale toxice in timpul procesului de productie, in planul tau de dezvoltare, doresti sa enumeri masurile de siguranta pe care le vei urma pentru a minimiza riscul de imbolnavire a lucratorilor si consumatorilor si modul in care planifici pentru a minimiza orice potentiala vinovatie fata de afacerea ta.

Declaratia de venit

Investitorii doresc informatii detaliate pentru a confirma viabilitatea ideii tale de afaceri. Asteapta-te sa furnizezi o declaratie de venit pentru planul de afaceri care include o imagine completa a afacerii tale. Declaratia de venit va enumera veniturile, cheltuielile si profiturile. Declaratiile de venit sunt generate lunar pentru startup-uri si trimestrial pentru afacerile infiintate.

Proiectia fluxului de numerar

Un alt element al planului tau financiar este proiectia fluxului de numerar. In aceasta sectiune, estimeaza suma estimata de bani care intra si iese din afacerea ta. Exista doua avantaje in includerea unei proiectii a fluxului de numerar. Prima este ca aceasta prognoza demonstreaza daca afacerea ta este o afacere cu risc ridicat sau cu risc scazut. Al doilea beneficiu al efectuarii unei proiectii a fluxului de numerar este ca-ti arata daca ai beneficia cel mai mult de pe termen scurt sau pe termen lung.

Analiza pragului de rentabilitate

Planul tau financiar ar trebui sa includa o analiza a pragului de rentabilitate. Pragul de rentabilitate este punctul in care totalul vanzarilor companiei tale acopera toate cheltuielile acesteia. Investitorii doresc sa vada cerintele tale de venituri pentru a evalua daca afacerea ta este capabila sa atinga reperele financiare pe care le-ai stabilit in planul tau de afaceri.

Plan de afaceri cafenea

Incepe cu viziunea ta

Un plan de afaceri este primul pas in transformarea in realitate a visului tau de proprietar al unei cafenele, asa ca fa-ti timp pentru a visa expunandu-ti viziunea pentru viitoarea ta cafenea. Cum va arata cafeneaua ta? Cum va fi decorat? Unde va fi amplasat? Ce articole vei vinde? Cine o va frecventa? Cum vor naviga clientii tai in cafeneaua ta din momentul in care trec pe usa pana in momentul in care trec sau ating cardul de credit pentru a verifica?

Studiaza alte planuri de afaceri

Inainte de a-ti incepe capodopera, uita-te la exemple de plan de afaceri din industria ta: cafenele, si restaurante cu servire rapida. Studiaza cum si-au planificat afacerea si asigura-te ca cafeneaua ta este pe drumul cel bun. Exemplele din lumea reala de la proprietarii de intreprinderi mici sunt, de asemenea, nepretuite. Cautata proprietari actuali sau fosti de cafenele din orasul tau si intreaba-i cum au reusit si ce ar fi facut diferit. In timp ce esti la asta, poti cauta recomandari pentru, de exemplu, un contabil care te poate ajuta sa-ti scrii planul de afaceri. Chiar daca proprietarii de afaceri locali sunt concurenta ta viitoare, acestia ar putea fi dispusi sa-si impartaseasca experientele.

Rezumatul executiv

Cand un cititor va deschide planul de afaceri, va vedea mai intai rezumatul executiv. Aceasta ofera o imagine de ansamblu la nivel inalt a tuturor sectiunilor din planul tau de afaceri. Un rezumat bine scris iti va pune piciorul in usa, asa ca asigura-te ca citesti exemple pentru a-ti da o idee despre modul in care este redactat rezumatul si pentru a vedea cum sunt prezentate toate informatiile.

Studiaza-ti concurenta

Urmatoarea parte a planului tau de afaceri este de obicei denumita analiza competitiva. Acesta explica modul in care cafeneaua ta va concura cu afaceri similare cu produse alimentare si bauturi, inclusiv mari lanturi de cafea precum Starbucks si giganti de fast-food precum McDonald’s. Restaurantele din apropiere, cafenelele si chiar zonele publice de adunare, cum ar fi cinematografele, sunt toate concurenta ta. Asa ca acum este momentul sa faci cercetari pentru a-ti vizita potentialii concurenti si a nota cine sunt clientii lor, precum si ce este de vanzare si cat costa.

Spune ce vei vinde si cum vei vinde

Acum ca stii ce percepe concurenta, este timpul sa creezi o strategie de pret pentru cafeneaua ta. Cand iti creezi meniul si preturile, fii inteligent. Vei cumpara ingrediente in vrac, asa ca incearca sa utilizezi aceleasi ingrediente in multe feluri de mancare diferite. Te gandesti sa vinzi vin la cafeneaua ta? Lichiorul, precum cafeaua, ofera unele dintre cele mai mari marje de profit din industrie, dar o licenta pentru bauturi alcoolice te va costa bani si poate exista o perioada de asteptare, asa ca este posibil sa doresti sa incepi cu bauturi nealcoolice.

Plan de afaceri cofetarie

Selecteaza tipul de brutarie pe care doresti sa deschizi

Una dintre primele decizii pe care va trebui sa le iei este tipul de magazin pe care vrei sa-l deschizi. Pentru a face acest lucru, vei dori sa-ti evaluezi talentele, bugetul si obiectivele. Asigura-te ca nu i-ai aceasta decizie din fuga – vei dori sa fii atent la tendintele nationale din industrie. Dar nu lua, pur si simplu, constatarile la valoarea nominala. Este la fel de important sa faci o cercetare de piata locala pentru a afla cum iti vor afecta curentele nationale locatia si demografia ta.

Cumpara spatiu

Daca conduci o brutarie de acasa, ai stabilit deja spatiul. Daca intentionezi sa inviti clienti in magazinul tau vei avea nevoie de un loc formal, cu o bucatarie si o zona pentru public. Unii brutari decid sa inchirieze doar spatiu de bucatarie comerciala. Este o optiune buna daca nu doresti ca clientii sa treaca prin magazinul tau si au nevoie doar de o bucatarie mai mare si mai utilata.

Pretul produselor de patiserie

Majoritatea brutarilor isi bazeaza punctele de pret cu amanuntul pe costul proviziilor si pe timpul necesar pentru a face produsele. Preturile tau ar trebui sa includa lucruri precum timpul de curatare, ambalarea si timpul petrecut pentru promovarea afacerii tale pe retelele sociale. Cel mai mare cost ascuns intr-o brutarie este timpul. Este usor sa uiti timpul petrecut facand flori pentru ca te uitai la televizor in timp ce o faceai.

Fii pregatit sa-ti comercializezi produsul

Poti petrece toata ziua si noaptea in bucatarie creand urmatorul cel mai bun tort, dar daca nimeni nu stie despre el. De aceea, trebuie sa aloci timp si bani pentru a-ti comercializa afacerea. A fi un brutar fabulos nu garanteaza succesul. ,,De asemenea, trebuie sa fii un marketer fabulos. Prea multi brutari sunt implicati in tehnica, dar marginile ganache perfecte nu inseamna nimic daca nu ai comenzi reale pentru care sa ai margini ganache perfecte.

Plan de afaceri restaurant

Concept

Cand ai decis sa deschizi un restaurant, probabil ca ai facut-o pe baza unui concept sau a unei idei grozave. Conceptul tau este ceea ce face restaurantul tau unic – si ceea ce va aduce clientii la usa. Petrece ceva timp dezvoltandu-ti conceptul, descriindu-ti inspiratia, tipul de mancare pe care il vei servi si o privire de ansamblu asupra modului in care va fi condus restaurantul tau. Asigura-te ca explici ceea ce face conceptul tau unic.

Exemplu de meniu

Meniul este unul dintre cele mai importante elemente ale oricarui restaurant de succes. La urma urmei, poti avea cel mai bun concept si cea mai uimitoare locatie, dar daca mancarea ta este fada si neinspirata, nimeni nu va dori sa-ti patroneze unitatea. Din acest motiv, un meniu esantion este o componenta critica a planului de afaceri al unui restaurant.

Locatie

Desi este posibil sa nu fi identificat inca o locatie specifica, este important sa incluzi cateva detalii despre locul in care intentionezi sa operezi, deoarece acest lucru va afecta profitabilitatea. De exemplu, daca scopul tau este sa oferi micul dejun si pranzul pentru muncitori, specifici astfel doresti sa gasesti un spatiu in apropierea cladirilor mari de birouri sau intr-o zona centrala.

Piata tinta

In aceasta sectiune, vei descrie cine crezi ca va manca la restaurantul tau. Vor fi tineri sau oameni mai in varsta? Care este venitul lor mediu? Discuta in detaliu despre cine crezi ca iti va patrona restaurantul si de ce crezi ca conceptul tau ii va atrage. De exemplu, daca incerci sa atragi o multime tanara/ generatia Z, poti vorbi despre modul in care intentionezi sa oferi optiuni sanatoase, optiuni vegetariene si livrare convenabila.

Ce este un plan de afaceri

Un plan de afaceri este un ghid pentru modul in care o companie isi va atinge obiectivele. Pentru oricine care incepe o afacere, elaborarea unui plan de afaceri este un prim pas vital. Avand aceste repere concrete, te va ajuta sa urmaresti succesul afacerii (sau lipsa acestuia). Exista diferite planuri de afaceri pentru diferite scopuri, iar cele mai bune planuri de afaceri sunt documente vii care raspund cat mai repede posibil la factorii din lumea reala. Scopul unui plan de afaceri este triplu: rezuma strategia organizatiei pentru a o executa pe termen lung, asigura finantare de la investitori si ajuta la prognoza viitoarelor cereri de afaceri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here