Exista multe tipuri diferite de strategii pe care echipele de marketing le folosesc pentru a comunica publicului beneficiile produsului sau serviciului lor. Dar care strategie este cea mai buna? In acest articol, obtii o lista cu tipuri diferite de strategii de marketing de afaceri pe care sa le incerci in urmatorul plan de marketing.

La fel ca multi dintre oamenii care lucreaza in prezent in industrie, marketingul digital s-a nascut in anii 1990. De atunci, industria a evoluat cu o viteza vertiginoasa, incoltind mult mai multe tipuri de marketing. De la marketingul pentru motoarele de cautare pana la marketingul bazat pe cont, fiecare brand poate folosi o combinatie a acestor tactici pentru a-si atrage publicul tinta si pentru a aduce mai multe venituri. Citeste mai jos si afla care sunt tipurile de marketing.

Ce este marketingul?

Asociatia Americana de Marketing descrie marketingul ca ,,activitatea, ansamblul de institutii si procese pentru crearea, comunicarea, livrarea si schimbul de oferte care au valoare pentru clienti, parteneri si societate in general”.

Deoarece aceasta definitie este atat de larga, ofera mult spatiu pentru ca lumea marketingului sa creasca pe masura ce tehnologia noastra se extinde. Pe masura ce nevoile noastre se schimba si se dezvolta, la fel se schimba si strategiile de marketing disponibile pe care companiile le folosesc.

Marketingul este mai mult decat reclamele pe care le auzi la radio sau panourile pe care le vezi pe strada. Marketingul este modul in care companiile comunica cu publicul lor si isi stabilesc marca. Strategiile de marketing ale unei companii sunt iterative, iar strategiile se schimba in functie de nevoile publicului sau.

Marketing digital

Inbound marketing

Inbound marketing este o strategie folosita pentru a-ti aduce clienti potentiali in loc sa distribui un mesaj. Aceasta este o strategie pe termen lung care implica multe tipuri diferite de tactici de marketing digital pentru a incuraja un potential client sa treaca mai departe in palnia de marketing. Inbound marketing foloseste strategii de optimizare pentru motoarele de cautare (SEO), marketing de continut si marketing prin e-mail pentru a educa si incuraja clientii potentiali sa interactioneze mai des cu o marca sau o afacere.

Marketing de continut

Marketingul de continut implica crearea de continut, cum ar fi carti electronice sau seminarii web, pentru a incuraja clientii potentiali sa interactioneze mai des cu marca ta. Scopul marketingului de continut este ca clientii potentiali sa impartaseasca anumite informatii, cum ar fi o adresa de e-mail, astfel incat compania sa poata continua sa faca marketing in diferite moduri.

Marketing afiliat

Marketingul afiliat este o strategie in care o companie plateste comision catre un site web extern pentru vanzarile care sunt generate prin trimiterile site-ului lor. Acest lucru este folosit in mod obisnuit in combinatie cu strategiile de marketing influentat pentru a viza un grup demografic foarte concentrat al consumatorilor.

Marketing pe retelele sociale

Marketingul pe retelele sociale foloseste platformele de retele sociale ca un canal cheie pentru a impartasi mesajele. Marketingul pe retelele sociale pot fi reclame platite, continut organic sau continut generat de utilizatori. Marketingul pe retelele sociale este folosit in mod obisnuit de companiile de comert electronic. Uneori, marketingul pe retelele sociale poate deveni viral. De exemplu, cand a avut loc o intrerupere de curent in timpul Super Bowl XLVII, Oreo a reusit sa profite de pana de curent si a postat o gluma foarte actuala si relevanta pe Twitter. Singurul tweet a adus o multime de zgomot marcii Oreo. Acesta este un exemplu de marketing viral.

Marketing prin e-mail

Marketingul prin e-mail este o strategie prin care trimiti clientilor potentiali mesaje de marketing prin e-mail. Este folosit atat in strategiile de marketing B2B, cat si B2C si este una dintre cele mai eficiente modalitati de a te asigura ca atingi piata tinta. Unul dintre avantajele majore ale marketingului prin e-mail este ca este usor sa implementezi un fel de segmentare in mesajele tale de marketing. Daca doresti sa testezi ce public raspunde la anumite mesaje, aceasta este o strategie de marketing buna de utilizat.

Marketing mobil

Marketingul mobil presupune trimiterea de mesaje de marketing prin notificari push sau mesaje text. Aceasta tactica poate fi folosita pentru a atinge multe obiective diferite, cum ar fi incurajarea deschiderilor de aplicatii pentru a creste utilizatorii activi zilnic sau pentru a distribui cupoane cu reduceri, asa cum ai face cu e-mailul. Dezavantajul acestei forme de marketing este ca ai nevoie de numere de telefon ale clientilor, iar aceste informatii sunt mai greu de obtinut decat adresele de e-mail.

Marketing traditional

Marketing outbound

Cand o strategie de marketing este denumita ,,outbound”, ea se concentreaza pe modul in care este livrat mesajul. Marketingul outbound are loc atunci cand o companie isi impartaseste mesajul unui public. Anunturile publicitare sunt un bun exemplu de marketing in afara ei – in cazul unui panou publicitar, compania incearca sa partajeze anumite informatii persoanelor care trec pe langa acestea.

Marketing personalizat

Marketingul personalizat este o strategie in care compania foloseste date istorice pentru a crea o experienta personalizata pentru tine. Aceasta ar putea include corespondenta directa care iti foloseste numele in materiale de marketing sau in magazine alimentare care iti ofera cupoane pentru articolele pe care le cumperi in mod regulat.

Posta directa

Posta directa este atunci cand companiile trimit reclame la o anumita adresa. Acest lucru permite companiilor sa vizeze o anumita zona. Un bun exemplu de marketing prin corespondenta directa este o reclama saptamanala la magazin alimentar.

Marketing pentru parteneri

Strategia de marketing pentru parteneri necesita ca doua companii sa lucreze impreuna pentru a crea un mesaj coerent. Un exemplu comun in acest sens este o companie care sponsorizeaza ceva la o alta companie. De exemplu, o cafenea poate oferi Wi-Fi gratuit datorita amabilitatii Google.

Telemarketing

Telemarketingul este atunci cand o companie se adreseaza persoanelor fizice prin apeluri telefonice. Aceasta este inca o tactica obisnuita, dar din moment ce telefoanele mobile si ID-ul apelantului au devenit norma, succesul acestei strategii de marketing a scazut.

Marketing de relatii publice

Marketingul de PR este o strategie in care te asociezi cu o sursa de stiri pentru a genera mai multa interes in jurul afacerii tale. Marketingul PR este folosit in mod obisnuit atunci cand o companie lanseaza un nou produs, are o schimbare majora de conducere sau anunta o extindere. Marketingul PR poate sa nu promoveze direct un produs, dar este o modalitate buna de a creste gradul de constientizare a marcii pentru afacerea ta. Acest lucru este relevant in special in marketingul B2B, deoarece unii cumparatori de afaceri vor lua decizii pe baza intelegerii lor asupra pozitiei companiei tale in peisajul competitiv.

Marketing din gura in gura

Marketingul din gura in gura este o strategie de marketing care se bazeaza pe clientii existenti care iti recomanda afacerea catre clienti noi. Aceasta este o strategie greu de controlat, deoarece depinde de clientii tai sa faca treaba piciorului. O modalitate obisnuita de a incuraja clientii sa recomande prieteni este de a oferi un fel de stimulent, cum ar fi o reducere sau un bonus pentru recomandarea afacerii tale. Acest lucru este frecvent observat in intreprinderile mici care sunt bazate pe clienti, cum ar fi saloanele de coafura sau salile de sport. Acest lucru incepe sa se intample mai mult pentru serviciile bazate pe abonament, cum ar fi serviciile de livrare a mesei. Daca recomanzi un prieten, atat tu cat si un prieten puteti obtine un fel de reducere.

Marketing stealth

Marketingul ascuns este actiunea de a comercializa un bun sau un serviciu catre cineva fara ca acesta sa-si dea seama ca ii este comercializat. Un bun exemplu in acest sens este plasarea unui produs intr-un film sau emisiune TV. Este posibil sa observi ca anumite personaje din serial folosesc doar un anumit tip de computer sau conduc doar un anumit tip de masina. Acest lucru se datoreaza faptului ca acele companii au platit pentru a fi prezentate.

Marketingul de marca

Marketingul de brand este o forma de marketing pe termen lung in care scopul este de a deveni recunoscut si de a stabili o buna reputatie. Marketingul de brand cuprinde multe fatete diferite, de la branding vizual la ton si voce. Pentru a masura eficacitatea strategiilor de marketing de brand, companiile isi vor urmari gradul de constientizare a marcii. Aceasta valoare masoara cat de familiara este o persoana obisnuita cu marca ta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here